FLEXHUISVESTING
WAM&VANDUREN ZAKELIJK

In oktober 2020 heeft WAM&VanDuren Zakelijk de flexhuisvesting in gebruik genomen. De flexhuisvesting is een voorbeeldproject op het gebied van circulair en modulair bouwen. Het kantoor is volledig remontabel en bestaat uit 12 modules, welke als legostenen op elkaar zijn gezet. Het kantoor biedt ruimte voor ca 30 medewerkers en beschikt over een tribunezaal voor bijeenkomsten, vergaderingen en presentaties.

Circulair bouwen
begint al in de ontwerpfase

Circulair bouwen is meer dan alleen toepassen van biobased materialen. Circulair bouwen begint al tijdens de ontwerpfase. Er moet goed nagedacht worden over hergebruik van de verschillende bouwstenen(modules) en de integratie van het plug en play installatieconcept. Samen met onze partners The New Makers, Derix en WSi Techniek waren wij verantwoordelijk voor de ontwikkeling, ontwerp en realisatie van de huisvesting. De huisvesting bestaat uit maar liefst 75% hout en heeft een negatieve CO² footprint. Alle materialen zijn geselecteerd op de minimale milieubelasting en herbruikbaarheid na de technische levensduur, zonder afbreuk te doen aan de uitstraling.

Flexibele modulaire huisvesting WAM en van duren
Lego for buildings wamenvanduren

Module bouw
Circulair & Modulair

Het kantoor is opgebouwd uit een 12-tal modules.  De modules worden gedragen door een strokenfundering met een houten frame ter bevestiging van de modules. De kruipruimtes zijn geïsoleerd met ecologische isolatieschelpen van isoschelp.

Het gebouw heeft een neutraal gevelbeeld, waarbij het modulaire karakter niet zichtbaar hoeft te zijn. Bij het stapelen van de modules is een veerkrachtig geluidsbestendig profiel tussen de verschillende modules aangebracht voor de onderlinge akoestische ontkoppeling. De binnenzijde van de module heeft zijn natuurlijke uitstraling behouden door de zichtkwaliteit van het hout. De houten constructie elementen zijn CNC-gefreesd met een nauwkeurigheid van maximaal 1 mm. Om deze nauwkeurigheid te kunnen garanderen maken wij gebruik van een CNC-gefreesd houten fundatieframe zoals eerder beschreven.

prefab modulaire
gevelcassettes

Het aanzicht van het kantoor wordt bepaald door de gevelcassetes. De prefab modulaire en remontabele gevelcassettes zijn opgebouwd uit CNC-gefreesde ESB platen constructieplaten. Deze plaat maakt het mogelijk om damp-open te bouwen. De samengestelde gevelcassettes zijn gevuld met houtwol isolatie. De buitenzijde van de gevelcassettes wordt afgewerkt met een Thermo Wood gevelbekleding, deze zijn tevens thermisch gemodificeerd. De thermische behandeling verzekert een hoge duurzaamheid tegen schimmels en insecten waardoor deze geschikt is voor onbehandeld buitengebruik. De gevelcassettes zijn aan de achterzijde voorzien van een zoekfunctie. Deze zoekfunctie zorgt voor de exacte uitlijning in de gevel waarmee de nauwkeurigheid gewaarborgd wordt. Tevens dient dit systeem voor de mechanische doorkoppeling aan het casco.

Modulaire Gevels Flexhuisvesting
Geintergreerde installaties houtbouw WAM&VanDuren

Installaties
PLUG&PLAY

De flexhuisvesting beschikt over een WKO-installatie voor het verwarmen en koelen van het kantoorgebouw. Het centraal gelegen atrium is het kloppend hart van de huisvesting en verzorgd de koeling van het gebouw.Onder de tribunetrap is een ventilator convector geplaatst die de koeling middels inblazen van koude lucht verzorgd. Daarnaast zijn de sheddaken voorzien van 9 velux dakramen die voor warmte afvoeren via spuiventilatie. De verschillende ruimtes worden verwarmt via een BioClina systeem welke is geïntegreerd in de plafondeilanden. De installaties zijn plug and play aangebracht en zijn daardoor eenvoudig demontabel en herbruikbaar.

Circulaire meubels
van afvalhout tot tafels

Ook bij het interieur van onze Flexhuisvesting staan de thema’s duurzaamheid en circulariteit centraal. Een goed voorbeeld hiervan zijn deze prachtige, door onze collega John van Duren ontworpen, houten tafels. Deze zijn namelijk volledig gemaakt van ‘afval’ hout uit onze eigen timmerwerkplaats, een unieke en circulaire oplossing. Wij zien het als onze taak om zoveel mogelijk materialen te recyclen, of beter nog upcyclen, zodat deze niet verdwijnen in het milieu; minder afval en minder uitval. Het maakt ons trots dat wij deze kennis, ambacht en aandacht voor circulariteit in huis hebben!

flexhuisvesting circulaire meubels afvalhout

Laten we samen
iets moois bouwen

Wilt u samen werken aan een project? Of wilt u vrijblijvend een vraag stellen? Neem gerust contact op, ons team staat graag voor u klaar. Durf te vragen!

    Gerelateerde projecten