Transformatie
Cultuurcluster Brewinc

Aan de rand van de oude binnenstad van Doetinchem, aan de Oude IJssel, is het Brewinc, voormalige Algemene Technische School (ATS), getransformeerd tot een Cultuurcluster. In de volgende fase worden er woningen en een parkeergarage binnen de bestaande praktijklokalen gerealiseerd. Het Cultuurcluster bestaat onder meer uit de Bibliotheek West Achterhoek, de VVV van Doetinchem, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, bijbehorende kantoorfuncties en een grand café gerund door Stichting Fatima.

Nieuwe gevel zorgt
voor ruimtelijke impressie

De gevel van het cultuurcluster is geheel vernieuwd doormiddel van het plaatsen van een nieuwe voorzetwand voor de bestaande gevel  Deze nieuwe wand is vormgegeven als een opengeslagen boek. Onder het opengeslagen boek bevindt zich de hoofdentree van het gebouw. Vanuit de grote entreehal zijn alle publieksfuncties ruimtelijk zichtbaar en met trap en lift te bereiken.

Opdrachtgever Brewinc B.V.
Contractvorm Design, Build & Maintain
Ontwerp Op ten noord Blijdenstein
Oppervlakte 7.270m²
Jaar van uitvoering 2018

Vloer- en
gewichtsbelasting

De grootste transformatie was de gigantische vloer- en gewichtsbelasting van het archiefgebouw. Dit gebouwdeel moest strak tussen twee bestaande gebouwdelen worden gebouwd. Bovendien moest dit volume worden opgetild zodat er een ruime entreehal onder kon worden gemaakt. Een gewicht van 15 Boeings 747 hangt boven je hoofd in de entreehal! Er is gekozen voor een slimme betonstructuur die op een soort olifantspoten staat. De poten zijn zo gesitueerd dat er zichtlijnen open blijven tot diep in het bestaande gebouw. Het archief huisvest 17 kilometer archiefstelling en is het op een na grootste streekarchief van Nederland.

Laten we samen
iets moois bouwen

Wilt u samen werken aan een project? Of wilt u vrijblijvend een vraag stellen? Neem gerust contact op, ons team staat graag voor u klaar. Durf te vragen!

Gerelateerde projecten