Gerrit Komrij College 1 uitgelicht

In opdracht van de gemeente Winterswijk en OSG De Driemark heeft de plaatselijke bouwcombinatie WBC – WAM&VanDurenBouw een nieuw school- & sportcomplex Gerrit Komrij College (incl. ca 300 parkeerplaatsen t.b.v. centrumfunctie) op het spoorwegemplacement achter het station in Winterswijk gerealiseerd. Dit alles onder directievoering van Kleissen en Partners.

Deze combinatie wordt aangevuld met werktuigbouwkundig installateur Wolter & Dros BV uit Warnsveld en Croon Electrotechniek BV uit Apeldoorn. De bouwkundigen zijn na een Europese aanbesteding geselecteerd uit 34 aanmeldingen. Daarnaast zijn ook architectenbureau BDP Khandekar, Bartels (constructie), Enervisie (installatie) en Cauberg-Huygen (bouwfysica) bij het werk betrokken.

De nieuwe school is bedoeld voor 1400 leerlingen van middelbare school OSG De Driemark. Alle leerlingen van meerdere locaties en van alle achtergronden (VMBO tot gymnasium) in Winterswijk zullen hier hun plaats krijgen. Dit vraagt om hogere eisen m.b.t. geluid en ook flexibiliteit. Mede om die reden is het hoofdcasco opgebouwd uit prefab betonconstructie. In het oog springend is de basket die in het grote middenatrium als het ware hangt. Hierin zit o.a. een theater, een muzieklokaal en enkele science-lokalen.

Daarnaast is er een sportcomplex gerealiseerd met naast een normale sporthal voor de breedtesport ook een topsporthal. Alle bijbehorende faciliteiten als horeca, fitnessruimtes etc. worden ook in deze hal gerealiseerd. Het totaal is vanwege beeldkwaliteit in splitlevel uitgevoerd, waardoor er een complexe hoofddraagconstructie is ontstaan. Onder dit sportcomplex bevindt zich ook een halfverdiepte parkeergarage.

Het project is in bouwteam met alle bovengenoemde partijen vanaf VO in een Engineering & Build traject door de Bouwcombinatie uitgewerkt tot uitvoerings gerede stukken. Door intensieve samenwerking, inbreng van vele alternatieve uitvoeringsmethodieken en compromis-zoektocht is men er gezamenlijk in geslaagd om dit zeer ambitieuze project binnen het gewenste budget van totaal ca. € 25.000.000,- stichtingskosten te realiseren. Heldere communicatie en korte lijnen zijn daarin belangrijk geweest. De opdrachtgever onderschrijft de hoge professionaliteit en flexibiliteit van de bouwcombinatie.

Tijdens de uitvoering merken we dat de goede communicatie en samenwerking in de voorbereiding heeft geleidt tot een zeer hoogwaardige en realistische planning alsmede geringe faalkosten. Het gehele project is uitgevoerd binnen de vooraf afgesproken begroting en planning.

Stem op de Architectuur prijs Achterhoek 2013
De school is genomineerd voor de architectuur prijs Achterhoek 2013

Lees hier het artikel ‘Hanging basket’ in Stedenbouw
Lees hier het artikel ‘Bijzonder hoeft niet duur te zijn’ in Mebest oktober 2012
Lees hier het artikel ‘Hanging basket’ in Plafondenwand.info
Lees hier het artikel ‘Dakvlak doorgetrokken en omgevouwen’ in DakenRaad nr.111

Bekijk de bouw van de school Gerrit Komrij College in WInterswijk in enkele seconden!

 en bekijk de bouw van de sporthal Spoorzone in Winterwijk in enkele seconden!

 
 Project  Nieuwbouw Gerrit Komrij College
 Opdrachtgever  Gemeente Winterswijk / OSG De Driemark
 Architect  Architectenbureau Khandekar
 Oplevering  1 Juni 2012